Kraj chce centralizovat nákup zdravotnického materiálu

2. červen 2009
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezský kraj chce ušetřit za nákup zdravotnického materiálu ve svých osmi nemocnicích. Ty celkově loni hospodařily se ztrátou 43 milióny korun. Základem pro úspory a vyrovnané hospodaření může být centrální nákup léků a materiálu.

Vedení kraje dalo nemocnicím jednoznačné zadání šetřit. Očekává se růst cen vstupů a naopak pojišťovny signalizují propad ve výběru pojistného. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase je cestou k úsporám centralizace nákupu zdravotnického materiálu.

"Chceme některé nákupy zcentralizovat, pokusíme se o zcentralizování například nákupu energií, zdravotnických potřeb, léčiv. Tam si myslím, že v obratu pěti miliard korun jsme schopni nějaké peníze ušetřit," míní hejtman.

Centrální nákup materiálu a léků už funguje v síti soukromých zdravotnických zařízení. V osmi nemocnicích kraje půjde o velké peníze. "Kdyby bylo vytvořeno jedno velké obchodní oddělení, určitě by to mohlo pomoci ušetřit deset procent nákladů," říká ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc.

Centrální nákup léků a zdravotnického materiálu v krajských nemocnicích by mohl začít fungovat ke konci letošního roku.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio