Kraj chce frenštátské můstky proměnit na jeden z nejmodernějších areálů

27. únor 2019

Dějiště světových soutěží, místo pro trénink českých zahraničních sportovců i turistické lákadlo. Takové jsou plány Moravskoslezského kraje a Frenštátu pod Radhoštěm s tamními skokanskými můstky. Nechali zpracovat studii na rekonstrukci areálu za téměř půl miliardy korun.

Podle předsedy skokanského oddílu tělovýchovné jednoty Romana Klímy je na rekonstrukci frenštátských můstků nejvyšší čas. „Areál je totálně shnilý, rekonstrukci potřebuje. Udržitelný je ještě tak tři až pět let, pak se prostě rozsype a bude po něm,“ říká.

Moravskoslezský kraj spolu s městem proto nechal na novou podobu areálu zpracovat studii. Ta mimo jiné předpokládá, že na můstcích má být nově možné trénovat i přes zimu.

„Dnes v České republice nemáme jediný můstek schopný zimního provozu, co se týká K95. Frenštát by byl v tu chvíli jediný, jelikož Harrachov nám v létě zavřeli. Z hlediska podpory mládeže ty můstky potřebujeme,“ říká bývalý skokan na lyžích a zároveň poslanec za ODS Jakub Janda.

V areálu by podle plánů měla vzniknout nová lanovka pro sportovce i návštěvníky, tribuna pro 10 tisíc diváků a současné čtyři můstky má doplnit ještě jeden střední velikosti. Frenštát by pak mohl hostit světové soutěže a nabídnout zázemí k tréninkům i zahraničním sportovcům.

Lákadla pro turisty

Architekt Dušan Rosypal počítá i s lákadly pro turisty. „Hlavním tahákem by mělo být muzeum Jiřího Rašky a z té skákací věže se stane rozhledna, to znamená, bude to polyfunkční objekt,“ nastiňuje architekt.

Skokanský můstek

Studie vypočítává náklady na přibližně 480 milionů korun. Jakub Janda se chce pokusit dostat rekonstrukci do národního investičního plánu. „Kdyby se nám to tam podařilo zařadit, byla by už připravovaná projektová dokumentace a další kroky, aby se dotace podařilo získat,“ dodává Janda.

Pokud všechno půjde podle plánu, hejtmanství s městem doufají, že by práce mohly začít na konci roku 2020.

autor: mot
Spustit audio

Související