Kraj chce přilákat na mošnovské letiště nákladní dopravce

5. únor 2019

Rozporuplné zprávy přicházejí z mošnovského letiště. Zatímco počet cestujících se vloni zvýšil, pravidelné linky ubývají. Moravskoslezský kraj chce teď na letiště přilákat nákladní dopravce. Připravuje připojení logistické zóny na železniční trať a stavbu haly pro překládání zboží z letadel.

„Budoucnost letiště je bezesporu v nákladním cargu,“ říká náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka (ODS) a dokládá to třeba tvrzením, že železniční spojení na letiště bylo vybudováno hlavně kvůli nákladní dopravě.

Zatím ale v poli u letiště míří dvě výhybky do prázdna. To by se mělo změnit, potvrzuje náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO). „Věříme, že v nejbližší době investor, který má postavit železniční cargo, dostane státní dotaci. No a to je pak úkol nás, abychom společně s Železničními dopravními cestami zajistili lepší zapojení celého toho železničního carga,“ dodává.

Do Mošnova by mohlo jezdit až 10 dlouhých vlakových souprav za den. Kvůli tomu je ale třeba znovu investovat do kolejí v podobě lepšího napojení na koridor u Studénky a prodloužení nákladového nádraží v Sedlnicích. Letiště by to mělo zatraktivnit pro další přepravní firmy.

„Všecky logistické společnosti říkají, že určitou část, bavíme se samozřejmě v jednotkách procent, budou létat letadly. Ale každá jednotka procent pro to letiště je velmi zajímavé číslo,“ vysvětluje Jakub Unucka.

Jenže náklad z letadel teď prakticky není na letišti kde uskladnit. Jedinou možností je provizorní stan poblíž jižního konce dráhy. Ten by měla ještě letos nahradit pevná hala za 10 až 20 milionů korun.

Letiště připravuje taky stavbu malého hangáru. Další soukromý investor teď žádá o rozhodnutí o umístění stavby průmyslové haly v budoucí logistické zóně za jižním koncem přistávací dráhy.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související