Kraj hlásí další pacienty s prasečí chřipkou

11. prosinec 2009
Zprávy , Zprávy

Na severní Moravě a ve Slezsku se zvyšují počty pacientů s prasečí chřipkou. Ve srovnání s minulým týdnem jich přibylo 59. Nákaza je ve všech okresech, nejvíce pacientů hlásí Karvinsko a Ostrava. Ustupuje naopak epidemie akutních respiračních onemocnění.

Nákaza virem pandemic H1N1 byla dosud potvrzena u celkem 193 osob, z toho sedm dospělých zemřelo. "Jednalo se vesměs o úmrtí pacientů s jinou závažnou základní diagnózou," upřesnil Josef Matuška z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Počet nemocných akutními respiračními chorobami v Moravskoslezském kraji během posledního týdne výrazně klesl. Ubylo 13,5 procenta pacientů. Nemocnost se snížila už druhý týden za sebou.

"Celková nemocnost v kraji představuje v tomto týdnu 2010 nemocných na sto tisíc obyvatel. K poklesu došlo ve všech věkových kategoriích a s výjimkou Bruntálska také ve všech okresech kraje," dodal Matuška.

Kvůli chřipkové epidemii i nadále zůstávají zakázány návštěvy v řadě zdravotnických zařízení. Stále se uzavírají i některé školy. Kvůli vysoké nemocnosti s několika výjimkami předčasně ukončily výuku v zimním semestru i všechny fakulty Slezské univerzity.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio