Kraj investuje do modernizace letiště stovky milionů

21. srpen 2015

Moravskoslezský kraj pokračuje v modernizaci ostravského letiště. Teď za 200 milionů korun staví nové centrum pro hasiče a záchranáře.

Kraj přitom nevylučuje, že letiště převezme investor. Ročně jeho branami projde 290 tisíc lidí. Cennější je ale dlouhá přistávací dráha, na které mohou přistávat obří nákladní letouny.

„Létám z Mošnova, protože je to tady za kopcem, odlet, přílet, všechno je to přehledné a na ty dovolené Ostrava stačí,“ říká pan Pavel, který využívá ostravské letiště jednou za rok.

Úředník Radek taky létá jen za dovolenou, přednost ale dává Praze, je to pro něj paradoxně úspora času. „Zájezdy jsou o dva dny delší než z Mošnova. Z Prahy letíte do zahraničí brzy ráno a vracíte se pozdě večer. V Mošnově letíte pozdě večer tam a vracíte se brzy ráno,“ všímá si pan Radek.

Do ostravského letiště šlo jen v posledních letech tři čtvrtě miliardy korun z evropských dotací. A staví se tam i teď, nová věž pro dispečery řízení letového provozu a taky speciální centrum pro hasiče a záchranáře. To podle náměstka hejtmana Josefa Babky (KSČM) přijde na 200 milionů korun.

„Hasiči tam jsou a mají výbornou techniku, která je ale bohužel umístěna v nevyhovujících prostorách. Je to nezbytná podmínka, aby letiště vůbec mohlo být provozováno,“ vysvětluje náměstek.

Pružnější soukromník

Moravskoslezský kraj ale letiště nabízí investorům. Na dráze mohou přistávat obří dopravní letouny, vede tam železnice a je to i blízko na dálnici, říká hejtman Miroslav Novák (ČSSD), který už jednal s čínskou investiční skupinou. Podle něj jde o velkou mezinárodní firmu.

„Ta jednání byla seznamovací a uvidíme, co se bude dít do budoucna. Každopádně bychom rádi získali strategického partnera pro letiště, privátní kapitál dokáže být vždy mnohem pružnější než veřejné finance,“ dodává hejtman.

I přes vysoké evropské dotace kraj letiště může pronajmout anebo i prodat. „Co je pro nás důležité a je to povinnost všech příjemců dotací z našeho programu, je to, aby každou významnou změnu hlásili dopředu, a je nutné tu změnu dopředu schválit na naší straně,“ vysvětluje ředitelka regionální rady Kateřina Dostálová.

Úřad ale bude až do roku 2021 kontrolovat, jestli letiště slouží, jak kraj v žádostech o dotace sliboval.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio