Kraj prověřuje hospodaření všech svých nemocnic

21. říjen 2010

Moravskoslezský kraj nařídil hloubkový audit ve všech svých osmi nemocnicích. Důvodem jsou špatné výsledky hospodaření za první pololetí. Nemocnice vykázaly souhrnnou ztrátu téměř 115 miliónů korun. Podle opozice přichází audit pozdě, vedení kraje kritiku odmítá.

Loni po prvním pololetí vykázaly nemocnice Moravskoslezského kraje kladný hospodářský výsledek ve výši šest milionů korun. Letos je to ztráta téměř 115 milionů korun. Za zhoršením je hlavně nárůst mzdových nákladů.

„Pokud bychom řekli to, jaké je navýšení a to, co nám uhradí zdravotní pojišťovna, já bych to odhadoval podle těch analýz, které máme, kolem 60 až 80 milionů korun,“ říká náměstek hejtmana Karel Konečný.

Další ztráty jsou také v nižších příjmech, upozorňuje krajský zastupitel za ODS Jiří Veverka a dodává, že signály, že hospodaření není dobré, měl kraj už dříve. S auditem proto neměl otálet.

„Ten krok je určitě správný, nicméně myslím si, že přišel pozdě. Výsledky za první pololetí byly známy někdy v červenci, situace se mohla řešit daleko dříve a ještě by byl čas na nápravu. Teď když budou výsledky auditu známé, tak vlastně tento rok je v podstatě ekonomicky odepsaný,“ říká Veverka.

Hejtman Jaroslav Palas kritiku odmítá. Říjnový audit podle něj přišel včas. „Dřív být nemohl, protože na základě zákona o zadávání veřejných zakázek musíte vybrat firmu a to obnáší nějaký čas,“ připomíná Palas.

„Audit splní svou roli, protože v obratu těchto nemocnic, který je 4,5 miliardy korun, určitě lze ušetřit 200 milionů korun tím, že se některé procesy zracionalizují, sloučí a podobně,“ dodává hejtman.

Audit v osmi nemocnicích potrvá do konce listopadu. Výsledkem by mělo být zastavení ztrát a očekávat se dají i další kroky směrem k úsporám. Je to celkem v kontrastu s několika desítkami milionů korun, které kraj nedávno vydal za pacienty na zdravotnických poplatcích.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu