Kraje postižené povodněmi mohou požádat o pomoc armádu

17. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Vláda dnes rozhodla o možnosti nasadit při nynějších záplavách mimo integrovaný záchranný systém celkem 800 vojáků. Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták potvrdil, že o 500 mužů, kteří pomohou především s odstraňováním následků povodní, už požádal armádu hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Ministr obrany Martin Barták po mimořádném jednání kabinetu zdůraznil, že integrovaný záchranný systém pracuje bez problémů a vojáci budou případně nasazeni právě až v následné fázi odstraňování následků.

„V některých místech je riziko, že nebudou moci být používány mosty, které jsou v ohrožení. Někde dochází k přelivu na přehradách, tudíž ta regulace dále není možná. A naši ženisté, samozřejmě i geodeti a ostatní budou připraveni pro případné nasazení a vybudování těchto provizorních přemosťovacích zařízení,“ řekl Barták.

Kvůli velké vodě byly dnes desítky lidí evakuovány a další se na evakuaci připravují. Na některých místech jsou domácnosti bez elektřiny nebo bez tepla. Uzavřeno je několik železničních tratí a čtyři desítky silnic.

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas dnes také vyzval občany v souvislosti s aktuálním stavem oblastí zasažených povodní, aby respektovali pokyny povodňových orgánů obcí a hasičů při provádění záchranných evakuací. Dále vyzval řidiče, aby respektovali dopravní omezení na zaplavených komunikacích a nevjížděli na ně, protože tím značně ztěžují následné záchranné práce.


Čtěte také: Český rozhlas Ostrava a informace o záplavách

autoři: tif , zbz
Spustit audio