Krajská policie dostala speciální auto proti extremistům

29. leden 2010
Zprávy , Zprávy

Novou zbraň proti extremistům získala moravskoslezská policie. Za peníze Evropské unie pořídila jako první v republice moderně vybavené velitelské vozidlo. Bude ho používat při akcích proti diváckému násilí nebo při pochodech radikálů.

Nový vůz má několik kamer, které při pochodech radikálů okamžitě identifikují pachatele. Vevnitř se vše vytiskne a velitel může fotky podezřelého okamžitě rozdat hlídkám, aby ho dopadly. "Když se podíváme zvenku, vidíme vysunovací šestimetrový stožár, na kterém je termokamera a dvě kamery rybí oko, které nám dokáží přiblížit veřejné prostranství až na vzdálenost dvou kilometrů," popisuje šéf pořádkové policie Radim Daněk.

Na první pohled to může vypadat jako úžasná hračka pro velké kluky. Ale není to tak. "Co se týče toho monitorovacího mobilního centra, myslím si, že je to velký krok dopředu i v boji právě proti extremismu na fotbalových utkáních, abychom byli vybaveni a připraveni. Tak, jak se zdokonalují extremisté, tak se musíme i my zdokonalovat," dodává krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Kromě tohoto velitelského monitorovacího auta získali policisté v Moravskoslezském kraji i tři terénní vozidla. Dohromady jde o investici za deset milionů korun, kterou plně hradila Evropská unie.

autor: ada
Spustit audio