Krajské lidovce nově povede Petr Adamec

16. květen 2009
Zprávy , Zprávy

Nového předsedu si po osmi letech zvolila moravskoslezská KDU-ČSL. Bývalý náměstek hejtmana Petr Adamec vystřídal ve funkci dosavadního krajského šéfa strany Pavola Lukšu. V novojičínském Mořkově o tom rozhodli delegáti na krajské konferenci lidovců.

Kromě Adamce byl nominován i krajský zastupitel Lukáš Curylo. Přímo na krajské konferenci pak byl navrženi ještě další dva kandidáti - Lukša a bývalý senátor Jaroslav Šula. Oba se však kandidatury vzdali.

"Myslím, že rozhodla větší politická zkušenost bývalého náměstka Adamce. I když je Curylo velmi schopný člověk, jeho mínusem bylo, že je z mladší generace a nemá ještě tolik zkušeností a není v kraji tolik známý jako Petr Adamec," míní krajská tajemnice strany Helena Gelnarová.

Delegátům se také představili všichni kandidáti na post předsedy strany, kterého budou lidovci volit na volebním sjezdu ve Vsetíně na konci května. Nejvyšší stranickou funkci bude obhajovat předseda Jiří Čunek, kandidovat budou bývalý ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, europoslanec Jan Březina a místopředsedkyně sněmovního klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Nový krajský předseda Petr Adamec ještě mezi kandidáty nemá jasného favorita. "Z úhlu mého pohledu by neměl být zvolen současný předseda, který v očích veřejnosti ztratil důvěru. Myslím si, že bychom mohli zvolit lidi, kteří v této funkci ještě nebyli," řekl Adamec.

Padesátiletý Adamec je členem strany od roku 1990. V minulosti byl již místopředsedou krajské organizace. Kromě postu krajského náměstka byl téměř deset let i starostou Hlučína. Strana by podle něj měla více zdůraznit své tradiční hodnoty a vrátit se ke konzervatismu.

autor: Petr Havránek
Spustit audio