Krajské nemocnice chtějí přijmout zpátky všechny lékaře

31. leden 2011

Krajské nemocnice vezmou zpátky všechny lékaře, kteří podali výpověď. Ředitelé zdravotnických zařízení už začínají vymýšlet, jak ušetřit, aby měli peníze na jejich vyšší platy. Vedení kraje připouští, že v nemocnicích zruší některá lůžka akutní péče a místy uzavře i celá oddělení.

Ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc je připravený vzít zpátky všechny rebely a bylo jich více než šest desítek. Už nyní vymýšlí, kde vezme peníze na zvýšení jejich platů. Chce zrušit jednu stanici chirurgie.

„Budeme muset najít úspory v nemocnici na to, abychom mohli platy lékařům navýšit. To znamená, že i ti lékaři budou muset na těch úsporách pracovat a nebudou si moci vymýšlet určité nákupy materiálu podle svého. Někde ty peníze musíme ušetřit,“ vysvětluje ředitel.

Na ARO je primářem Jiří Burša. Šedovlasý, klidný muž podal výpověď. Je připravený ji stáhnout a zůstat . Když ale dostanou přidáno jen lékaři.

„Myslím si, že peníze teď patří lékařům. Sestrám patří taky, ale až ve druhé fázi na základě slibované reformy,“ dodává primář.

Cestou po dlouhých chodbách nemocnice autorka tohoto příspěvku potkává i zdravotní sestru Drahomíru Huvarovou, která pracuje na plicním oddělení.

„Myslím si, že bychom taky zasloužily přidat. Nebo aspoň - jak nám bylo vyhrožováno - neubírat. Třeba v mém případě po 37 letech práce ve zdravotnictví by to už opravdu bylo na pokraji životního minima,“ říká sestra.

A sestřičky mají zastání i u pacientů. „Aby dostali přidáno jen doktoři, by bylo nespravedlivé,“ říká například jeden z postarších mužů.

Už ve středu budou o situaci v nemocnicích jednat mimořádně krajští zastupitelé.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu