Krajský soud začal řešit případ kokainových dealerů

18. květen 2009

Nelegální obchod s deseti kilogramy kokainu začal dnes řešit Krajský soud v Ostravě. Před trestním senátem stanuli dva muži, kteří jsou údajně napojeni na síť zahraničních narkomafií. Drogu k nám pašovali přes Německo z Nizozemí. V Ostravě kokain ředili a prodávali v klubech na Stodolní ulici, nevěstincích a v Polsku.

Asi půl kilogramu kokainu našli detektivové zhruba před rokem v tajné schránce v lese v ostravské části Bartovice. "Droga byla poblíž rybníka. Po jejím naředění by pachatelé mohli získat až tři kilogramy této drogy v celkové hodnotě asi šest milionů korun. My se budeme snažit prokázat obchod za více než 20 milionů korun," řekl tehdy mluvčí Národní protidrogové centrály Břetislav Brejcha.

Půl kilogramu drogy byla ale jen špička ledovce. Zadržený podnikatel z Ostravy a jeho albánský komplic mají na svědomí rozsáhlý byznys s touto drahou drogou. Policisté je dlouhé týdny odposlouchávali a jsou si jisti, že prodali deset kilogramů kokainu, který odebírali z Holandska.

Kupce nacházeli v barech na Stodolní i ve svých restauracích s dámskými společnicemi. Žalobkyně Daniela Srbová potvrzuje, že kokain se na ostravské drogové scéně objevuje stále častěji.

"Kokain se stává zřejmě módnější drogou. Dříve tady převládaly kauzy s pervitinem, případně heroinem. V současné době se objevuje i kokain. To je droga, která se narozdíl od pervitinu u nás nevyrábí, čili většinou tam funguje ta mezinárodní spolupráce," dodává žalobkyně.

Před soudem dnes vypovídal pouze Čech David Bystrianský. Za jednoho z největších obchodníků s kokainem se nepovažuje. "Vinu jako takovou v celku, jak je postavena obžalobou, odmítá," říká jeho obhájce Mário Hanák.

Bystrianského komplic chce vypovídat celé dva dny, proto jeho výslech soudce nařídil až na konec týdne.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu