Kriminalisté navrhují žalovat 26 pracovníků ČEZu

10. únor 2010
Zprávy , Zprávy

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dnes podali návrh na obžalobu zaměstnanců ČEZu kvůli kauze černých odběrů. Celkem 26 osob viní z vydírání odběratelů elektřiny. Obvinění se měli nezákonné činnosti dopustit celkem ve 48 případech.

Členové speciálně vycvičeného komanda ČEZu uměli vnikat do domu lidí, kteří měli načerno odebírat elektrickou energii. Právě to, že komando vstupovalo na cizí pozemky a do soukromých objektů, je podle vyšetřovatelů nezákonné. Odhalené černé odběratele navíc měli nutit k zaplacení pokut a také k výslechům, kde na ně měli činit velký psychický nátlak.

Kauzou se bude zabývat ostravské krajské státní zastupitelství. Obžaloba by mohla padnout už za měsíc. Českému rozhlasu Ostrava to potvrdil náměstek krajského státního zastupitelství v Ostravě. Státní zástupce Vít Kasík potvrdil, že spis od policistů už dostali a o tom jestli všechny obviněné postaví před soud rozhodnou nejdříve počátkem března.

"Spisový materiál je rozsáhlý, má zhruba 13.000 stránek, k tomu je ještě spousta dalších příloh. Takže není jednoduché to nastudovat a rozhodnout. Vzhledem k tomu, že příslušný státní zástupce věc intenzivně dozoroval, tak si myslím, že by to mohl zvládnout i do měsíce. Ale materiál je rozsáhlý a nelze vyloučit, že bude potřebovat i více času," vysvětlil Kasík.

Policisté už na podzim 2008 obvinili tři desítky zaměstnanců společnosti ČEZ Měření a jejího útvaru pro odhalování netechnických ztrát. Proti šesti z nich bylo trestní stíhání už během vyšetřování zastaveno. Ředitel ČEZ Martin Roman ve firmě zřídil speciální tým, který má dohlížet na činnost zmíněného útvaru. Dočasně také odvolal z funkce jeho šéfa Karla Vaniše.

Pracovníci netechnických ztrát firmy se trestné činnosti údajně dopustili v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve středních a severních Čechách.

autoři: mkp , jze , ada , tif
Spustit audio