Krnovská synagoga se uzavře a projde rozsáhlou rekonstrukcí

14. červenec 2011
Zprávy , Zprávy

Krnovská synagoga se na dva roky uzavře. Během léta v ní totiž vypuknou rozsáhlé stavební úpravy. Kompletní oprava vyjde zhruba na 30 milionů korun. Peníze na ni poskytne Evropská unie v rámci projektu na obnovu českých židovských památek.

Židovská památka z 1871 vždy nesloužila jen bohoslužebným účelům. Lidé ji využívali také jako tržnici, skladiště nebo archiv. V současnosti se v ní pořádají kulturní akce. Po generální opravě, která se dotkne i přilehlé zahrady, se do ní kultura zase vrátí.

„Menší kroky už jsou za námi – oprava věží a oken, ale jinak všechny ostatní prvky budou rekonstruovány. Takže kompletně nová fasáda, interiéry, rekonstrukce dřevěných prvků. Bude nová výmalba, instalace, veškerý nový mobiliář s výjimkou lavic, které se pouze opraví,“ upřesňuje Jan Stejskal z Občanského sdružení Krnovská synagoga.

Veřejnost se do synagogy v novém bude moct podívat v polovině roku 2013.


Těsně před uzavřením synagogy se do ní vypravila redaktorka Jana Jeckelová. Se správcem Janem Stejskalem si mimo jiné povídala o osudu krnovské židovské obce, o stavu unikátního stropu nebo o zachráněných lavicích. Více už v následující reportáži.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio