Kultura se do ostravského dolu Hlubina nastěhuje nejdříve v dubnu

2. leden 2015
Zprávy , Zprávy

V Ostravě vrcholí proměna bývalého černouhelného Dolu Hlubina. Památkově chráněná šachta v srdci Dolních Vítkovic má totiž od letošního roku sloužit kultuře, umění a vzdělávání. Staré koupelny, kompresorovna nebo třeba trafostanice dostanou originální využití - vznikne v nich kino, nahrávací studia nebo klubovny.

Podle původních plánů se měly veřejnosti otevřít už v těchto dnech. Kvůli změnám stavební firmy i shánění sponzorů tam ale provoz začne nejdřív na jaře.

I když je Hlubina pořád ještě staveniště, budí mezi návštěvníky technické památky velký zájem. „Překvapilo mne, jak je to veliké. Úplně mne to ohromilo. Člověk to viděl vždy jen někde na obrázku, ale když to vidí na vlastní oči – kolika lidem to dávalo práci a jak to tady dříve fungovalo. Určitě mě to zajímá,“ říká mladá maminka Katka.

Důl Hlubina není jen pověstná těžební věž. Je to i spousta dalších objektů kolem – například tzv. hornické koupelny nebo kompresorovna.

„Ten prostor je obrovsky užitečný právě pro to propojování vzdělávání, kultury, občanských aktivit. Protože je mírně odlehlý od centra, neruší. Je velký, takže se v něm dají dělat různé aktivity,“ vysvětluje David Mírek z občanského sdružení Provoz Hlubina, proč si pro novou kulturní čtvrť vyhlédli právě bývalý důl. Spolu s Dolní oblastí Vítkovice získali na jeho opravu skoro 200 milionů korun.

Otevření už vyhlíží i ředitel památkově chráněného areálu Petr Koudela. „Už se moc těšíme, že kromě vodění turistů po dalších trasách, společně s provozem Hlubina odstartujeme program workshopů, ateliérů, hudebních dílen,“ těší se Koudela.

Čtěte také

„Momentálně se vlastně dodělávají venky, okna, aby se přes zimu mohlo pracovat na interiérech. Oficiálně se teď počítá s otevřením v dubnu,“ říká další člen Povozu Hlubina David Pacult.

Důl Hlubina

I přes stavbu prý ale mají pořád co na práci. „Soustředíme se teď hlavně na plnění povinností, jako jsou granty, získávání nájemníků a sponzorů. Soustředíme se na obsahovou stránku – kdo tam bude a v jakých termínech,“ upřesňuje Pacult.

Základní koncepce a využití budov ale zůstává pořád stejné. „Ve starých koupelnách bude denní noční klub, kde by měly probíhat workshopy. V dalších budovách mají být ateliéry, hudební zkušebny a nahrávací studio. A poslední část budovy – tam budou zařízené dílenské stoly s vybavením pro lidi, kteří nemají možnost si něco vyrobit sami doma,“ vysvětluje člen Provozu Hlubina.

Kouzlu bývalého černouhelného dolu propadl dokonce i Jaromír Nohavica, který v hornických koupelnách plánuje vybudovat vlastní klub. Název bude mít symbolický - Heligonka.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio