Kvůli odchodu lékařů chce ředitel nemocnice propustit i sestry

27. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

Ředitelé moravskoslezských nemocnic budou brzy vědět, s kolika lékaři mohou příští rok počítat. Tento týden začnou dostávat na stůl výpovědi, které doktoři podepsali v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme.

Na přípravu krizového scénáře se chystá ředitel novojičínské nemocnice Tomáš Nykel. Odhaduje, že dostane kolem 40 výpovědí lékařů. To by znamenalo kolaps oddělení a propouštění personálu.

„Neznám termín demonstrativní výpověď, takový termín z právního hlediska není. Takže pro mne je to závazný právní akt a já se tomu musím přizpůsobit. Pokud skutečně zjistím, že mi oddělení zkolabuje, musí dostat výpovědi i nižší a střední zdravotní personál, protože si nemohu dovolit oddělení bez lékaře, kde budou jenom sestry,“ upozorňuje ředitel.

V podzimní fázi kampaně Děkujeme, odcházíme objela černobílá sanitka většinu nemocnic v republice. Připravenost k výpovědi podepsalo 4200 lékařů, dosud ji podalo 3800, hlavně z klíčových oborů jako anesteziologie či chirurgie. Bez nich nemocnice nemohou operovat.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio