Kvůli smogu nechodí děti z ostravských mateřinek na procházky

23. leden 2019

Smog v regionu způsobuje problémy dětem. Kvůli špatnému vzduchu trpí hlavně ty menší potížemi s dýcháním. Ordinace některých pediatrů na Ostravsku mají kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu malých pacientů až o polovinu více.

Pediatrička Františka Martinásková má ordinaci v centru Ostravy. Kvůli smogu mívá v čekárně nával pravidelně. „Přicházejí malé děti, které se už pomalinku dusí, mají zrychlené dýchání a jsou zahleněné. Většinou je to bez teplot, takže je to vlastně taková reakce na to, co vdechují,“ říká lékařka.

Prach ve vzduchu nejvíc trápí hlavně batolata a předškolní děti. A diagnózy? Kašel, záněty průdušek nebo dutin a laryngitidy. Od pondělí pozoruje lékařka kvůli smogu přibližně o polovinu více malých pacientů než minulý týden.

S velkým množstvím prachu se potýkají školky na Ostravsku. Deset nejhorších dostalo čističky vzduchu

Dítě, hra, školka (ilustrační foto)

Déle než měsíc měřili odborníci míru znečištění vzduchu ve dvaceti školkách na Ostravsku. Zjistili, že u některých byl až téměř šestkrát překročený limit pro prach. Deset školek s nejhoršími výsledky získalo čističky vzduchu. Malé děti přitom patři mezi zvlášť ohroženou skupinu znečištěným ovzduším.

Kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu nesmějí ven ani děti v mateřských školách. Pro mateřinku v Ostravě-Radvanicích to podle ředitelky Dany Lérové není žádná novinka. Procházky a hřiště děti musely vyměnit za kreslení a hraní ve třídě. Kvůli smogové situaci zůstávají uvnitř až 30 dní za rok.

Radvanická školka má ve všech třídách čističky vzduchu. V oddělení Sluníček osm dětí z pětadvaceti zůstalo doma. „Po obědě, když si jdou děti lehnout, začínají všichni kašlat. Přeci jen v tom pohybu to nejde tak moc poznat, ale když si lehnou a mají se zklidnit, tak začínají všichni kašlat,“ říká učitelka Kateřina Linzerová.

Smogová situace platí do odvolání. Meteorologové nevylučují, že by se do konce týdne mohlo ovzduší zlepšit. Očekávají totiž, že bude foukat silnější vítr.

autor: mot
Spustit audio

Související