Lékaři v krajských nemocnicích začali podepisovat výpovědi

6. prosinec 2010

V nemocnicích zřizovaných Moravskoslezským krajem se na jaře může rozpadnout akutní péče. Lékaři začali podepisovat výpovědi v rámci Výzvy Děkujeme, odcházíme. Doktoři chtějí zvýšit platy a pracovní podmínky, v opačném případě nepřijdou v březnu do práce. Přestože podpisová akce začala teprve minulý týden, výpovědi už podaly zhruba dvě stovky lékařů.

Lékaři nepodepisují pouze výpovědi, ale také plnou moc advokátní kanceláři, která je zastupuje, stejně jako dokument solidarity. Ten zaručuje, že nikdo z doktorů výpověď sám nestáhne.

Jak upřesnil předseda Lékařského odborového klubu okresu Frýdek-Místek Viktor Talafa, výpovědi v nemocnici už podepsalo 60 doktorů a počet není ještě konečný. „Zatím se to nabaluje, funguje to jako sněhová koule. Přidávají se další kolegové a už v této fázi nemocnice není schopna fungovat,“ dodal Talafa.

Výpovědi podpisují lékaři i v dalších nemocnicích. Například v Opavě je jich už 50 v Havířově 30 . Akce přitom končí 17. prosince.

Vedení kraje vytvoří krizový štáb

Kvůli výpovědím lékařů v nemocnicích vytvoří vedení Moravskoslezského kraje krizový štáb. Ředitelé nemocnic a zástupci kraje tam budou rozhodovat například o náhradním zajištění akutní péče. Kvůli výpovědím lékařů hrozí v nemocnicích kolaps. Bez práce mohou zůstat zdravotní sestry a další personál.

„Když odejdou dva tři lékaři z jednoho oddělení, tak to oddělení se může i zastavit. My pak musíme řešit co se sestřičkami, zda je propustit nebo nechat doma s 60 procenty a jakým způsobem tyto věci zabezpečovat,“ upozorňuje náměstek hejtmana Karel Konečný.

Na splnění platových požadavků lékařů jsou potřeba tři miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví opakovaně tvrdí, že peníze v systému nejsou a počítá s tím, že příští rok dostanou nemocnice na péči dokonce o dvě procenta peněz méně než letos.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu