Lékaři v krajských nemocnicích začali stahovat výpovědi

22. únor 2011

Lékaři v Moravskoslezském kraji stahují své výpovědi. Do akce "Děkujeme, odcházíme" se jich v našem regionu připojilo 562, z toho zhruba polovina jich už svá rozhodnutí vzala zpět.

Například v nemocnici v Novém Jičíně, se do stavu vrací všech 54 doktorů. Podobné je to i ve Frýdku-Místku. Ti, kteří své rozhodnutí nemění, odcházejí jinam. Podle odborů jde ale jen o malé počty těch, kteří využili možností v zahraničí.

„V Moravskoslezském kraji jsme se domluvili, že výpovědi budeme stahovat synchronizovaně, ať je to přehledné. Z mého pohledu a odhadu bych řekl, že do konce středy by výpovědi měly být všechny zpátky u ředitelů jednotlivých zdravotnických zařízení,“ upřesnil předseda krajské organizace Lékařského odborového klubu Martin Sedláček.

Mezi lékaři, kteří dnes v havířovské nemocnici přišli stáhnout své výpovědi, byla i mladá pediatrička Hana Čajnáková. Ve zdravotnictví je velmi krátce a dohodu odborů s ministrem zdravotnictví vítá. Peněz nemá nazbyt a doufá, že vláda slib, který doktorům dala, dodrží.

„Jsem ráda, že už se ta situace konečně uklidnila, protože jsem si nedokázala představit, jak by bylo postaráno o pacienty. Teď uvidíme. Jak říkal pan Sedláček, je to spíše začátek něčeho dalšího. Já jsem, jakožto začínající mladý lékař, rozhodně spokojena s každou korunou navíc,“ dodala lékařka.

Celkem v krajských nemocnicích bylo staženo 228 výpovědí z celkem 469 podaných, v Městské nemocnici Ostrava to pak bylo 89 z 93 výpovědí. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Krajského úřadu v Ostravě Šárka Vlčková.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu