Lékaři varují před zdravotními riziky spojenými s vedrem

9. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Po vydatných deštích a povodních zasáhne Moravskoslezský kraj vlna tropického počasí. Během dneška i následujících dnů se venkovní teploty budou pohybovat kolem 30 stupňů Celsia, zvýší se proto riziko přehřátí organismu a zdravotních problémů spojených s vedrem.

Pamatovat bychom měli na zvýšený příjem tekutin. Dospělý člověk by měl vypít až tři litry, nejlépe vody nebo čaje. Ostravská lékařka Pavla Svrčinová upozorňuje, že kvůli špatným návykům mohou mít potíže s pitným režimem senioři.

„Starší lidé jsou většinou zvyklí dát si ráno nějakou kávu a potom celé dopoledne nepijí. Pak si vzpomenou až na večer a snaží se to dohnat najednou. Popíjet by se ale mělo po dvou až třídecových porcích průběžně celý den,“ dodává Svrčinová.

Kromě dodržování pitného režimu by lidé měli používat ochranné krémy a pokrývku hlavy. Lékaři rovněž doporučují starším lidem a chronicky nemocným omezit fyzickou námahu. Současně bych se měli vyhýbat přímému slunci.

„Od jedenácti do dvou hodin bychom se při těch teplotách vůbec neměli venku vystavovat slunečnímu záření. Měli bychom pobývat víceméně ve stínu, ale také doplňovat zásobu tekutin,“ připomíná doktorka Lydie Ryšavá z frýdeckomísteckého pracoviště Státního zdravotního ústavu.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio