Lékaři vítkovické nemocnice rodičům zdarma radí, jak bojovat s dětskou nadváhou

11. prosinec 2013
zprávy

Lékaři vítkovické nemocnice vyrazili do boje s dětskou obezitou. Celý tento týden jsou zdarma k dispozici rodičům a jejich potomkům. Měří je, váží, radí jim a navrhují nejlepší postupy, jak zhubnout. Do duše promlouvají například notorickým "nesnídačům".

Den má začínat snídaní. Jenže pro desetiletou Adélu to samozřejmost není. „Snídat, to nikdy nedělám. Nestíhám,“ říká.

Teď už je školačka Adéla rozhodnutá, že bude denně vstávat alespoň o 15 minut dříve, aby do školy nechodila s prázdným žaludkem.

Právě má za sebou první vyšetření v obezitologické ambulanci vítkovické nemocnice a ještě v ordinaci plánuje, že kromě snídaní přidá i pohyb. Adélčina matka Gabriela Látková mezi tím vysvětluje, že do nemocnice je přivedla obava o dceru.

„Probíráme její sklony k obezitě nebo už de facto obezitu delší dobu, ale až teď jsme se odhodlaly. Jelikož s obezitou bojuji i já sama od mládí, tak vím, jaké nastávají psychické bloky ze strany posmívání se spolužáků i zdravotní rizika, zadýchávání se a takové věci,“ popisuje.

Vynechávání snídaně je typickým problémem, kterým si lidé zadělávají na kila navíc. Během dne mají totiž větší hlad a sní i větší porce kaloričtějších jídel.

Velkým rizikem jsou slazené nápoje

Při upozorňování na další riziko si primář dětského oddělení vítkovické nemocnice Jan Boženský zahraje tak trochu na matematika.

„Nadměrné pití slazených nápojů přepočítávám na rohlíky, to znamená, že každý den to dítě většinou vypije jeden až dva rohlíky navíc a za rok je to kolem 700 až 800 rohlíků. Je to množství, které děti jakoby sní v tom sladkém pití úplně zbytečně, a to je ten největší problém,“ zdůrazňuje lékař. Důležité podle něj je, aby se do boje s obezitou zapojila celá rodina.

V Moravskoslezském kraji je skoro 25 tisíc dětí nadváhou, před deseti lety byl přitom tento počet poloviční.

autor: iha
Spustit audio