Lesníci v Jeseníkách budou zároveň strážci přírody

15. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Lesníci z Jeseníků budou mít větší pravomoci. Stanou se totiž strážci přírody. Polovinu ze 40 lesáků už ochranáři přírody proškolili, druhá část se školí právě dnes. Správa CHKO Jeseníky je první v zemi, která zavede pro lesníky nová pravidla.

Dobrovolné strážce přírody je dosud v Jeseníkách vidět zpravidla jen o víkendech. To se ale začas změní. Až se strážci stanou lesníci, budou se v terénu pohybovat hlavně v týdnu.

„Naším hlavním motivem bylo posílení terénních pracovníků strážců přírody a tím pádem větší ochrana nejcennější části Jeseníků. V letošním roce budeme čekateli, pokud budeme aktivní, tak nás čeká test a následně jmenování strážcem přírody,“ upřesnil vedoucí lesní správy v Jeseníku Jiří Pňáček.

Ochranáři přírody vstřícný krok lesníků vítají, podle Michala Ulrycha ze Správy zdejší CHKO se tak prohloubí jejich vzájemná spolupráce.

„Jednotliví lesníci se budou pohybovat v rámci svých revírů, ale budou mít větší kompetence než dosud. Zejména v národních přírodních rezervacích, kde dochází k přestupkům proti zákonu o ochraně přírody, jako třeba sběr lesních plodin nebo vstup mimo turisticky značené stezky,“ dodal Ulrych.

Zásadní změnu postoje v některých sporných bodech, jako je třeba boj s kůrovcem nebo vyřezávání borovice kleče, ale žádná ze stran nečeká.

autoři: aja , pir
Spustit audio