Levhartí mláďata začínají objevovat venkovní výběh

8. únor 2009
Zprávy , Zprávy

Nejvzácnější mláďata ostravské zoologické zahrady se po více než sedmi měsících od narození začínají objevovat ve venkovním výběhu. ZOO s vypouštěním dvou samiček levharta cejlonského dlouho vyčkávala, protože levharti jsou velmi plachá a navíc teplomilná zvířata.

Levharta cejlonského, který je na pokraji vyhubení, se zahradě podařilo rozmnožit po 17 letech. Mláďata se v ZOO narodila 1. července 2008. V případě jejich matky se navíc jednalo o prvorodičku, proto chovatelé nechali rodinku první měsíc zcela v klidu v části pavilonu, která není přístupná návštěvníkům.

"Mladé slečny si pobyt venku opravdu užívají. Šplhají, skáčou, honí se. Vzhledem k tomu, že levharti cejlonští patří k teplomilným zvířatům, je jejich pobyt venku právě i s ohledem na chladnější počasí omezen na zhruba hodinu denně. Doba venčení se tak pohybuje mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou dopoledne," řekla mluvčí zahrady Šárka Bartáková s tím, že v případě nepříznivého počasí zůstávají v teple pavilonu celý den.

Levharty cejlonské, kteří ve volné přírodě patří k ohroženým druhům, chová ostravská ZOO od roku 1977. S výjimkou ZOO Colombo na Srí Lance je ostravský chov těchto zvířat nejdelším nepřerušeným chovem na světě.

Celková populace levhartů ve světových ZOO čítá kolem 60 kusů, přičemž v Ostravě jich návštěvníci mohou vidět hned pět.

autor: tif
Spustit audio