Líčení v případu vystěhování Romů v Bohumíně soud odročil

3. srpen 2005

Chaos provází soudní při o vystěhování Romů z bohumínské ubytovny. Karvinský soud dnes začal řešit první z žalob na nájemníky, kteří v objektu přes nesouhlas města stále bydlí. Soudkyně proces odročila na neurčito. Zdůvodnění však bylo tak nesrozumitelné, že mu žádná ze stran neporozuměla.

Třiadvacetiletá Alena Tichánková je rozvedená, má čtyřleté dítě a žije z dávky životního minima. Jiné bydlení než v ubytovně usilovně shání, chtějí však po ní tři měsíční nájmy předem a na to ona nemá prostředky.

"Moje situace je zatím neúnosná, zatím nemám kam jít. Jsem tam proti své i proti jejich vůli. Kdybych měla nějaké prostředky, tak se okamžitě sbalím a jedu. Zatím tam ale musím být," popisuje svou situaci Alena Tichánková.

Hotelový dům

Právnička bohumínské radnice Šárka Palermová trvá na tom, aby se všichni nájemníci z někdejšího hotelového domu vystěhovali. "Jako vlastník se chceme domáhat svých vlastnických práv a chceme hotelový dům užívat. Vzhledem k tomu, že i nadále v něm bydlí občané, byli jsme nuceni podávat takzvaný návrh na vyklizení z předmětné nemovitosti."

Po pár minutách v jednací síni soudkyně řekla, že proces odročuje na neurčito. Chce, aby se k vystěhování vyjádřilo zastupitelstvo na svém jednání v září a také aby přihlíželi k poslednímu rozhodnutím Evropského soudu. Jak toto sdělení myslela, však soudkyně Dagmar Málková odmítla novinářům vysvětlit a odkázala na tiskového mluvčího, kterého však karvinský soud nemá.

Nejasné zdůvodnění nepochopila ani právnička žalované Romky. "Předpokládám - a to je fakt spekulace, že ty odkazy na rozhodnutí nějakých nadstátních orgánů, které rozhodují ne podle českého práva, ale podle mezinárodních úmluv. Jejich součástí je právo na ochranu rodiny a na bydlení."

Také právnička města Dagmar Palermová přiznává, že slovům ženy v taláru nerozuměla. "Já se pokusím nestandardně poslat faxem, potom poštou dotaz na soud paní předsedkyni, aby konkretizovala ten úkol pro radu a zastupitelstvo, protože se přiznám, že tomu nerozumím."

Střet s justiční stráží
Napětí však dnes u karvinského soudu nevládlo pouze v jednací síni, ale i na chodbách. Novináři tam čekali ve vydýchaném prostoru, autorka reportáže proto otevřela okno na konci chodby. Členovi justiční stráže s číslem 20949 se to nelíbilo. Když zjistil, že si zapisuje jeho číslo, chtěl ji legitimovat se slovy, že když si zapisuje ona, může i on. To autorka příspěvku odmítla a tak na ni přivolal hlídku městské policie. Ta si sepsala osobní údaje redaktorky a odešla se slovy: "no vidíte, že to jde. Ani jsme tu nemuseli jezdit."

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu