Lidé čekají na nového vlastníka Vítkovice Steel s obavami

14. červenec 2005

Ve Vítkovicích začali oprašovat azbuku. Vláda prodala státní hutní společnost Vítkovice Steel ruské skupině Evraz. Za firmu nabídla přes sedm miliard korun . Další peníze hodlá investovat do rozvoje regionu. Lidé v kraji však mají strach, že ruský investor bude suroviny dovážet ze své vlasti a oni přijdou o práci.

Do propletence hutí a ocelářských firem na Ostravsku vtrhl ruský investor. Firma Evraz. Mimo hru zůstala další velká firma - vlastník Nové huti Mittal Steel. Ten je s Vítkovicemi už delší dobu ve sporu o dodávky surového železa.

Ostravané mají strach, že Rusové přestanou odebírat železo od firem z kraje a budou si ho vozit ze své vlasti. To by podle mínění lidí mohlo znamenat propouštění.

Vítkovice Steel
0:00
/
0:00

Hejtman Evžen Tošenovský doufá, že tyto záležitosti vláda ošetřila ve smlouvě. "Pokud je to dobře připraveno, nemyslím si, že by tyto problémy měly nastat. Vidím to jako jeden ze základních problémů, aby nedošlo k dramatickým průběhům konkurenčního boje na úrovni tří hutních podniků, které mají každý jiného vlastníka."

Vítkovický odborový předák Rostislav Framelius už netrpělivě čeká na schůzku s šéfem Evrazu Alexandrem Abramovem. "Nám je jedno, kdo společnost získá, ale klademe si určité požadavky a podmínky, a to z hlediska zajištění zaměstnanosti, chodu stávajících agregátů, sociálního dialogu, dodržování kolektivní smlouvy, respektování odborů jako takových a tak dále."

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban řekl, že Evraz chce do Vítkovic v následujících třech letech investovat 2,5 miliardy korun. Dalších 800 miliónů chce ruská společnost investovat na podporu regionu.

"Pokud by to byla možnost třeba do infrastruktury, vidím velmi významné do letiště Mošnov, které by dlouhodobě mělo být i určitým přestupním místem pro Asii, Rusko a tam bych to viděl jako velmi rozumné," uvedl hejtman Evžen Tošenovský. Také on věří, že se co nejdříve s šéfy společnosti setká.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu