Lidé do Egypta cestují i přes varování úřadů

25. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Zájem Čechů o Egypt neopadá ani po ničivých teroristických útocích. Dnes krátce po poledni odletěla z ostravského letiště Mošnov dokonce stovka turistů přímo do postiženého letoviska Šarm aš-Šajchu. Ministerstvo zahraničí přitom pobyt v tomto středisku nedoporučuje.

Cestovní kancelář Exim Tours, která zájezdy organizuje potvrdila, že asi tři desítky klientů si bezprostředně po neštěstí přálo změnit místo dovolené. Na cestě do Egypta ale trvají. Mluvčí společnosti Ján Koláčný dodal, že jen několik turistů zájezd zrušilo úplně.

"Bylo to jen několik případů, které bych spočítal na prstech jedné ruky. Chtějí třeba peníze zpátky nebo se chtějí rozhodnout později," upřesnil Koláčný.

Logo

Odletová hala ostravského letiště Mošnov byla dnes kolem poledne plná turistů ověšených kufry a zavazadly - chystali se na odlet do egyptského letoviska Šarm aš-Šajchu. Na tom, že jedou do místa, které se stalo terčem teroristů a kde po ničivých explozích zemřelo 88 lidí, jim nepřišlo nic zvláštního.

Ministerstvo zahraničí pobyt v egyptském Šarm aš-Šajchu nedoporučuje. "Ministerstvo pouze doporučuje, aby turisté zvážili cestování do oblasti vzhledem k tomu, že turisté, kteří na to místo míří, můžou být nepříjemně překvapeni z toho, že některé služby, na které byli zvyklí, nefungují," říká mluvčí resortu Vít Kolář.

Ministerstvo zřídilo dokonce dvě linky, kde poskytuje informace o postižených oblastech. Autorka reportáže se několikrát snažila na linky dovolat, ale marně. Opakovaně tam bylo obsazeno.

autor: ada
Spustit audio