Lidé podceňují nákazu klíšťovou encefalitidou

3. prosinec 2008

V Moravskoslezském kraji opět přibylo pacientů s klíšťovou encefalitidou. Zatímco za celý loňský rok lékaři evidovali 36 postižených, letos je to už 50. Lidé se nakazili po přisátí klíštěte hlavně na Opavsku a Bruntálsku. Většinu hospitalizovali ve Slezské nemocnici Opava.

Jak potvrdil primář infekčního oddělení Petr Kympel, průběh klíšťové encefalitidy je letos u pacientů netypický. Přestože nikdo nezemřel, onemocnění mají mnohdy vážnější průběh. Poměrně časté jsou komplikace.

"Dochází k postižení různých orgánů, nejčastěji vidíme poškození jater. Podstatně závažnější jsou různé druhy ochrnutí, eventuálně postižení myšlení, spánku, vědomí. Třetina pacientů byla s těmito komplikacemi," upozornil primář.

Zdůraznil také, že jedinou účinnou obranou proti klíšťové encefalitidě je očkování, které však lidé často podceňují. Proto také přibývají případy s velmi vážným postižením pacienta. Například mladé ženy, matky dvou dětí, která je už několik měsíců v péči lékařů.

"V průběhu čtyř dnů pacientka ochrnula na obě horní končetiny, ochrnula na šíjové a zádové svalstvo, není schopna v současné době hýbat hlavou, není schopna hýbat rukama. Má také ochrnutí okohybných nervů, ochrnutí víček, ochrnutí polykacích svalů, což znamená, že není schopna zatím přijímat potravu," popsal těžký případ Kympel.

Proočkovanost proti klíšťové encefalitidě je v České republice zhruba 17 procent, v Moravskoslezském kraji pouze deset procent. "Ve srovnání s Rakouskem, kde proočkovanost činí 87 procent, jsme na tom hodně špatně," říká ostravská lékařka Lenka Pětvaldská.

Očkování proti klíšťové encefalitidě je složeno ze tří dávek aplikovaných zhruba v průběhu roku. Jedna dávka stojí přibližně 500 korun, část hradí pojišťovny.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu