Lidé s napětím čekají na rozhodnutí korejské automobilky

12. říjen 2005
Zprávy , Zprávy

Každý pátý nezaměstnaný Čech je z Moravskoslezského kraje. Naděje lidí bez práce se upínají k avizované investici jihokorejské automobilky Hyundai. Ta uvažuje o stavbě nové továrny za desítky miliard korun. Zatím ale definitivní slovo neřekla. Ani neupřesnila, na jakém místě kraje by nový výrobní závod měl stát. Souběžně s tím stoupá nervozita mezi zástupci kraje a šéfy pracovních úřadů.

Nošovice, Mošnov nebo Dolní Lutyně - právě tyto tři lokality jsou ve hře o největší investici v Česku. Šéfka ostravského Úřadu práce Yvona Jungová by nejraději novou továrnu na auta viděla v Dolní Lutyni. Jak řekla, nesdílí nadšení hejtmana Tošenovského pro zónu v Nošovicích. Tu totiž provázejí potíže s pozemky. Místní zemědělci se nechtějí vzdát půdy, kde pěstují zelí.

"Nevyřešené majetkoprávní vztahy jsou poměrně podstatnou překážkou, aby se tam vůbec koplo do země. Krajský úřad zřejmě má své důvody, aby preferoval Nošovice. Já se přiznám, že je neznám," řekla Jungová.

Cestování za prací

Mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová takové výroky odmítá. "Vedení kraje nikdy netvrdilo, že výkup pozemků v nošovické zóně bude hračka. Na druhé straně taky nikdy neřeklo, že zavrhuje zónu v Dolní Lutyni. Každá má ovšem svůj problém."

Šéf karvinského Úřadu práce Jiří Montag si ale myslí, že jejich nezaměstnaní by mohli dojíždět i třeba do Nošovic a ne do Dolní Lutyně, která je blíž. "Havířovští občané by určitě mohli dojíždět, není to tak daleko a doprava by se zcela jistě vyřešila a zajistila. Havířov má devět tisíc nezaměstnaných, tam by to pomohlo."

Na Novojičínsku už zkušenosti s dojížděním za prací mají. Lidé se naučili jezdit až do Hranic na Přerovsku, kde vyrostla továrna na elektroniku Philips. "Zpočátku jsme byli k ochotě lidí dojíždět za prací skeptičtí, ale obavy se nenaplnily. Philips společně s dopravci zavedl určité speciální linky i z odlehlých částí našeho okresu," potvrdil šéf tamního úřadu práce Jiří Macíček.

Koncem října jsou moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský a ostravský primátor Aleš Zedník pozvaní přímo šéfem automobilky Hyundai na návštěvu Jižní Korey.

autor: ada
Spustit audio