Lidé v kraji chystají oslavy vstupu Česka do Schengenu

20. prosinec 2007

O půlnoci zmizí poslední hmatatelná bariéra mezi Českem a Evropskou unií, vstoupíme do schengenského prostoru . Dva tisíce kilometrů dlouhé státní hranice budou od zítřka zcela volně průjezdné.

Společné česko-polské oslavy vstupu do schengenského prostoru připravují na dnešek v celé řadě měst kraje, například v Bohumíně. Na starém hraničním mostu se k symbolickému zvednutí závory před půlnocí sejdou vedle místních i občané polských měst Krzyzanowice a Wodzislav Slaski. Akce začne půl hodiny před půlnocí.

Logo

"Motoristé mají možnost dojet na náměstí Svobody do Starého Bohumína, kde zaparkují, a z náměstí pěšky dojdou na starý hraniční přechod, kde bude od půl dvanácté vystupovat polská hudební skupina Kurcband. Chybět nebudou ani předpůlnoční proslovy starostů. Těsně před půlnocí pak přijde na řadu zvednutí hraniční závory a závěrečnou tečku za otevřením hranic udělá slavnostní ohňostroj," upřesnila mluvčí radnice Lucie Balcarová

Vstup České republiky do schengenského prostoru společně oslaví také obyvatelé Krnova a polských Hlubčic. Oslavy začnou v deset večer v prostorách hraničního přechodu Krnov-Pietrowice. A slavit se bude také v Českém Těšíně. Na hraničním mostě Družby se lidé sejdou ve 23:00.

autoři: tif , Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu