Lidé v Žabni blokovali průjezd aut přes obec. Kvůli vedlejší zpoplatněné D56

19. listopad 2020 20:13

Lidé tak bojovali za zrušení dálničního poplatku mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Řada řidičů není ochotná za zhruba desetikilometrový úsek platit a cestu si krátí přes okolní obce.

Kvůli nouzovému stavu vedení Žabně nezveřejňovalo informace o akci předem a adresně pozvalo jen několik zástupců sousedních obcí, aby se na místě nesešla více než stovka lidí. „Bojujeme za to, aby lidé tady volně dýchali, hlavně děti. My staří už to nějak vydržíme,“ říká jeden z účastníků blokády, pan Leopold. Dopravu v Žabni lidé pomalým přecházením přes přechod zastavili na deset minut hned dvakrát.

„Projíždí zde deset tisíc aut denně. V naší obci žije necelá tisícovka obyvatel a nárůst dopravy tady je obrovský. Dálnice je pro nás přirozeným obchvatem, ale spousta lidí, co nemá dálniční známku, využívá tento neplacený úsek mezi Sviadnovem, Paskovem, Žabní, Novou Bělou a Hrabovou,“ říká starosta Žabně David Hejneš (SNK).

Čtěte také

Obce se k takové formě protestu rozhodly kvůli tomu, že neuspěly s předchozími žádostmi. A odezvu neměla ani petice za bezplatnou dálnici, kterou v září podepsalo přes osm tisíc lidí.

„Ministr zatím nezareagoval a přišly nám jen zamítavé dopisy. To obce přinutilo domluvit se a své požadavky stupňovat,“ říká náměstek frýdecko-místeckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že žádost obcí na Frýdecko-Místecku dostalo a nevyhoví jí. Nejsou pro to podle mluvčího ministerstva Františka Jemelky objektivní důvody. „V roce 2018 byly od poplatků typově osvobozeny úseky, které tvoří obchvaty měst, nebo přes které vedou silnice I. třídy. D56 bohužel do této kategorie nespadá,“ vysvětlil mluvčí.

Starostové obcí na Frýdecko-Místecku už ale avizovali, že se s tím nesmíří. A že s protesty budou pokračovat.

Spustit audio

Související