Lidé v zatopených oblastech se chystají na úklid po povodních

4. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Lidé v zatopených oblastech Moravskoslezského kraje se chystají na velký úklid. Podle předpovědi by o víkendu mělo být hezky a svítit slunce. V regionu přestalo pršet a tak mohou například obyvatelé Karvinska spustit vysoušeče, které jim půjčila radnice.

Experti doporučují, aby lidé vyhodili všechny potraviny, které měli uskladněné v zatopených sklepích. Nebezpečné látky se mohou dostat i do zavařenin nebo nápojů v PET lahvích.

„Pokud by ty potraviny někdo požil, může dojít k opravdu závažným zdravotním problémům. V některých případech dochází k tomu, že potraviny byly v prostorech, které nebyly zatopené, ale kvůli vlhkosti u těch sypkých potravin by mohlo dojít k růstu mykotoxinů,“ varuje Jindřich Smička ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci.

Na mnoha místech, kde záplavy znečistily většinu studní, mají lidé problémy s pitnou vodou. Například v Kujavách na Novojičínsku, kde jich ještě zbývá vyčistit a vydesinfikovat ještě dvacítka. Příští týden přijedou do obce hygienici a budou měřit jestli je kvalita vody v pořádku.

autor: ada
Spustit audio