Lidé ve Vratimově dýchali zvýšené množství karcinogenů

25. červenec 2019 06:45

Odborníci z ostravského zdravotního ústavu měřili čistotu ovzduší ve Vratimově u Ostravy. Zjistili, že místní lidé dýchali větší množství takzvaného benzoapyrenu. U více než poloviny z 60 odebraných vzorků tato karcinogenní látka překročila povolené limity.

„Benzoapyren vzniká jakýmkoliv nedokonalým spalováním. Vzniká u různých spalovacích procesů v průmyslu, při různých průmyslových výrobách, třeba v koksárenství. Také vzniká otěrem pneumatik o vozovky nebo ve spalovacích motorech aut,“ říká Lucie Hellebrandová ze Zdravotního ústavu Ostrava.

Benzoapyren je silně karcinogenní a třeba u mužů způsobuje i neplodnost. V ovzduší se ve větším množství objevuje hlavně v zimě, kdy lidé topí. Vratimovský starosta Martin Čech (STAN) ale vidí problém i v nadměrné dopravě. Radnice ji proto omezila.

„Městu ve spolupráci s okolními obcemi se podařilo v podstatě vytěsnit tranzitní nákladní dopravu z té páteřní komunikace, která působí jako tranzitní spojka hlavně pro kontejnerové přepravy,“ říká starosta.

S překročenými hodnotami benzoapyrenu měly problémy také nedaleké ostravské části Hrabová a Kunčičky.

 

autor: pdu
Spustit audio

Související