Lidé z Beslanu budou na tragédii zapomínat v darkovských lázních

3. říjen 2005

Karvinské lázně Darkov se stanou na tři týdny druhým domovem pro rodiny z Beslanu. Léčebný program tam dnes zahájilo téměř šest desítek lidí. Jsou mezi nimi i děti, které si teroristé při svém loňském útoku na školu vzali jako rukojmí. Do Karviné přijeli i příbuzní, kteří při tragédii přišli o někoho blízkého.

Čtyřicetiletý Sergej Ozyjev už se svým synem stihl první masáže. Devítiletý Voloďa je jediným, kdo mu po tragédii v beslanské škole zůstal. "Jsem přímým účastníkem tragédie v Beslanu. Přišel jsem o ženu a staršího syna. Ve škole byl ještě mladší syn Voloďa, ten to přežil a je se mnou teď u vás v lázních. Měl vážně poraněnou hlavu a nohu skrznaskrz prostřelenou, proto byl na náročné operaci v Německu. Vzpomínky se stále vracejí, ale jak se říká, čas vše vyléčí. I když ta rána je hodně hluboká," říká Sergej.

Irina Kusová pracuje v pobočce Červeného Kříže v Severní Osetii. Pobyt rodin z Beslanu v karvinských lázních pomohla organizovat, hradili jim let. "Nám se tady moc líbí, velmi pěkně nás v Darkově přivítali. Myslím si, že těm, kteří přišli o někoho blízkého, pomůže zdejší pobyt na to zapomenout. Prošli jsme už několika procedurami. Už jsem zvědavá na další."

Logo

Kromě rehabilitací, masáží nebo plavání v mořské vodě mohou beslanské rodiny využít i pomoci psychologů. "Všichni víme, že je to asi s ročním odstupem od toho teroristického činu, takže ten psychický stav není už tak akutní, ale určitě zanechal a zanechá v každém z těchto účastníků stopy po celý život. Samozřejmě, že každý z nich to stráví jinak - jeden rychleji, jeden později, ale u každého zanechá nějaké stopy," říká lékař z darkovských lázní Bohuslav Skwarlo.

Pobyt a léčbu beslanských rodin hradí ministerstvo zahraničí, další volnočasové aktivity jdou z rozpočtu lázní. Vedení lázní chce téměř šedesáti lidem z Beslanu splnit i jejich dvě největší přání: návštěvu Prahy a nákup českého křišťálu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu