Lidé z Dětmarovic si stěžují na časté poruchy v dodávkách vody. Letos se dočkají opravy

5. únor 2018

Lidé v Dětmarovicích na Karvinsku jsou často bez vody. Kvůli poruchám tam musí jezdit cisterny s vodou. Podle radnice je potrubí zastaralé a potřebuje rozsáhlou opravu. Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace obci slíbila, že problém bude řešit už v letošním roce.

Šárka Chrobáková má v Dětmarovicích cukrárnu a výpadky vody jí způsobují nemalé potíže. „Když má člověk péct a potřebuje vodu, má objednávky, které musí splnit, to potom člověk musí na noční nebo jinou šichtu, aby vše stihl. A modlí se, aby vodaři přijeli to spravit,“ říká cukrářka.

Pan Tomáš po Dětmarovicích rozváží poštu a podle něj jsou dodávky vody v obci velkým tématem. „Trápí to hlavně staré lidi. Oni jsou zvyklí hned ráno už vařit a podobně a není voda. Často tady neteče,“ dodává pan Tomáš.

Podle starosty Ladislava Rosmana (nez.) je nutné, aby správce sítě potrubí co nejdříve opravil. „V 21. století mi to připadá docela mizerné, že lidé půl dne či celou noc nemají pitnou vodu, nemohou se osprchovat, mýt. Ty roury potřebují z gruntu vyměnit,“ říká starosta.

Mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Marek Síbrt potvrdil, že v Dětmarovicích opravu potrubí plánují už v letošním roce. „Máme tam připravený významný projekt za více než 10 milionů korun, kde bude zmodernizováno více než 1300 metrů vodovodního řadu v Karvinské ulici, což je mimo jiné místo, kde jedna z těch šesti poruch v uplynulém měsíci byla,“ dodává mluvčí.

Severomoravské vodovody a kanalizace letos dají do oprav v celém Moravskoslezském kraji přes 200 milionů korun.

autor: ada
Spustit audio