Lidi na Ostravsku dusí inverzní počasí

16. prosinec 2008

Ostravsko svírá prachový krunýř. Vícenásobné překročení limitů pro polétavý prach zaznamenaly v posledních dnech měřicí stanice v celé průmyslové oblasti Moravskoslezského kraje. Lidem se zhoršují zdravotní problémy a mají potíže s dýcháním.

Na Ostravsku v posledních dnech dochází k překračování limitů hlavně u prachových částic. "Téměř na celém území Moravskoslezského kraje jsou nadlimitní průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu," ozývá se v automatickém hlášení na lince ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Na některých místech, jako třeba na Fifejdách, byl pak limit pro polétavý prach překročen téměř pětinásobně.

"V tomto období se zvýšeně dostavují jednak pacienti s akutními infekcemi horních cest dýchacích a jednat to samozřejmě zhoršuje zdravotní stav chronických pacientů. Zhoršuje se dušnost, zvýrazňuje se kašel a pozorujeme nárůst i u malých dětí," vysvětluje dopady zhoršeného ovzduší na obyvatele lékařka Alena Tichá.

Jak tyto nepříznivé podmínky vznikají, popisuje Blanka Krejčí z Českého hydrometeorologického institutu: "Ten nepořádek ve vzduchu se nemůže rozptylovat do vyšších vrstev atmosféry, ale zůstává pod tou takzvanou inverzní vrstvou, pod tou pokličkou, kdy se ty koncentrace zahušťují."

Situace by se mohla zlepšit s příchodem větrnějšího počasí, kdy by ona pomyslná inverzní poklička měla zmizet.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu