Listonošky mají strach chodit do bohumínského ghetta

20. září 2009
Zprávy , Zprávy

Městskou částí Bohumína Pudlovem zmítají vášně. Místní obyvatelé se bouří proti rozhodnutí České pošty, která tam přestala posílat listonošky. Pro zásilky si tak lidé musejí chodit přímo na poštu. Pošta totiž zareagovala na sérií incidentů, při kterých byly její doručovatelky údajně verbálně i fyzicky napadeny obyvateli tamního ghetta.

Také natáčení naší reportáže provázely na místě nemalé emoce: "Co tu chcete, paní, běžte pryč!" Po chvíli ale začnou obyvatelé vysvětlovat, že listonošku tady nikdo nenapadl. "Už den předtím přišla pobitá, měla odřeniny z kola," říkají a s tím, že jim pošta teď zásilky nedoručuje, nesouhlasí.

"Je to lokalita romských lidí. To, že sem nechtějí posílat listonošky, je rasismus. Listonoš, co tady chodil, toho schválně vyhodili," míní jedna z obyvatelek.

Jenže mluvčí České pošty Marta Salicharová říká, že listonošky tam chodit nebudou. "V lokalitě vlastně neexistují domovní schránky ani zvonky, devadesát procent klientů je tam nemá. To znamená, že máme ztížené doručování a poštovní doručovatelka musí postupovat podle poštovních podmínek. Také tam došlo k napadení doručovatelky, protože vyžadovala po těch lidech, kteří tam bydlí, předložení občanských průkazů, odmítala jim vydat zásilky na chodbě," popisuje mluvčí.

Mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová upřesnila, že do budoucna by se ghetto mělo proměnit. "Naším dlouhodobým záměrem je tyto problémové oblasti s byty čtvrté kategorie postupně zrušit. A jsme na dobré cestě, protože v těchto lokalitách máme už přes sto prázdných bytů. Domy čeká postupná buď rekonstrukce nebo naopak demolice. Ale samozřejmě, že je to běh na dlouhou trať," upozorňuje mluvčí.

V současné době radnice s Českou poštou jedná o řešení situace.

0:00
/
0:00
autor: ada
Spustit audio