Med, mateří kašička, pyl, propolis. To vše jsou dary přírody pocházející od včel

1. červenec 2018
Vařte s námi

Zklidňuje zažívací potíže, tlumí bolest, působí antioxidačně a je dobrý i na nespavost. Se včelařkou Marií Knödlovousi povídala Naďa Čvančarová.

„Všechno od včel se dá zužitkovat k nějakým účelům. Hlavně ten med bych doporučila lidem – aby přestali sladit cukrem, protože med je detoxikační prostředek, pomáhá k likvidaci zažívacích problémů. Je prostě na spoustu neduhů,“ říká včelařka Marie Knödlová.

Poznáme dobrý med na první pohled?

Pravý med nám zkrystalizuje. U prvního, řepkového dochází k rychlé krystalizaci, pak jsou ale třeba akátové medy, které téměř nekrystalizují. Medovicový med už potom krystalizuje pomaleji. Abychom krystalizaci předešli, květový med pastujeme.

Barvu určují včely

„Záleží na včelí pastvě, co se nachází kolem úlů. Většinou jsou to směsné medy. Když jsou to jednodruhové medy, tak ten včelař se včelstvy nakočuje a snůšku ihned vytočí,“ vysvětluje včelařka.

Marie Knödlová pak kromě samotného medu doporučuje i další včelí produkty. Upozorňuje ale, že ne všechno mohou všichni užívat, a člověk by si měl nechat poradit.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.