Menším městům v Moravskoslezském kraji se nedaří zřídit službu sdílených kol

27. květen 2019 08:10

Opava, Havířov a Třinec. Tři města, která se pokusila letos zavést po vzoru Ostravy systém sdílených kol a neuspěla. Buď to byly nabídky provozovatelů moc vysoké, nebo vůbec žádné. Zatímco Opava a Třinec zatím plán odkládají, Havířov ho chce uvést do života ještě letos.

Třiačtyřicetiletá paní Iveta by v Opavě sdílená kola chtěla. Využívala by je i devětadvacetiletá Vendula. „Když se potřebuji někam rychle dostat, spěchám na vlak, tak mi to přijde jako super levná možnost přepravy. Je škoda, že letos to v Opavě nebude,“ lituje.

„Dostali jsme nabídku, která byla příliš vysoká a pro město neakceptovatelná. Proto jsme se rozhodli, že zatím tuto nabídku nepřijmeme a zrušili jsme výběrové řízení. Pokračujeme dál v jednáních a dál tuto službu ve městě chceme,“ vysvětluje primátor Tomáš Navrátil (ANO), proč se letos sdílená kola v Opavě neobjeví.

Podobně je na tom Havířov, který už taky soutěž na provozovatele vypsal. Ale neúspěšně. „Zatím se nikdo nepřihlásil. Protože je tady o to poměrně velký zájem, tak jsme podmínky ještě trochu poupravili a vypisujeme druhé výběrové řízení,“ říká náměstek primátora Ondřej Baránek (ANO) s tím, že druhá soutěž rozhodne, jestli se kola v ulicích objeví ještě letos.

Vedení radnice doufá v úspěch díky upraveným podmínkám, ve kterých například požaduje nižší počet kol. Výsledky bude znát do konce týdne.

Bikesharingem se zabýval už i cyklokoordinátor Leszek Gryga z Třince. „Menší města, jako jsme my, buďto jdou do soutěží, kde si dají nějaké tvrdé podmínky a pak se může stát, že se nikdo nepřihlásí, nebo se domluví s provozovatelem na nějakém testovacím období. A my jsme zkoušeli dojednat nějakou sezónu, které by vyzkoušeli, jestli ten zájem tady je, ale vyšlo to dost draho,“ vysvětluje Gryga.

Vedení Třince chce teď proto zjistit, jestli je vůbec mezi lidmi o sdílená kola zájem a investice na víceletý provoz se jim vyplatí. Na webové stránky města umístilo i anketu.

Spustit audio

Související