Menza v Reální ulici v centru Ostravy odpočítává poslední dny existence. Ostravská univerzita ji zavírá

21. únor 2017

Ostravská univerzita zavírá menzu v centru města. Je nevyužívaná a ztrátová. Studenti budou mít možnost chodit na dotované obědy do nedalekého Kampusu Palace. Vedení školy chce prostory jídelny zrekonstruovat na badatelnu Filozofické fakulty a společenské studentské centrum.

V těchto dnech se v menze na rohu ulic Reální a Poštovní vydávají obědy naposledy. Jídelna má kapacitu až 1200 strávníků. Je krátce po poledni a jsou tady jen tři „V průměru vydáváme asi 15 obědů denně,“ říká Petra Vašková, která zajišťuje dovoz a výdej obědů.

Malý počet strávníků je hlavním důvodem, proč tady už jídelna nebude. „S menzou má ou potíže už mnoho let. Není to ani tak kvůli kvalitě stravování, kterou se jsme se snažili, myslím, úspěšně vylepšit, ale hlavně kvůli lokalizaci fakult v různých částech města – v Zábřehu, Mariánských Horách, na Hladnově. Pro ty je nedostupná,“ vysvětluje rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

S klesajícím počtem strávníků narůstaly ztráty z provozu menzy. Ty ročně dosahovaly kolem jednoho milionu korun. „Dalším velkým problém bylo vybavení kuchyně. Původně to byla menza VŠB koncipovaná pro tisíce strávníků. Kdybychom ji chtěli modernizovat, byla by to obrovská investice, která by její ztrátu ještě prohloubila,“ dodává rektor.

Proto se univerzita rozhodla menzu zavřít. Pro Martina Haroka, který studuje biologii a chemii na Přírodovědecké fakultě a patří k jedněm z mála pravidelných strávníků menzy, je to menší komplikace. „Jelikož je to blízko mojí fakultě, tak náročnější budou i přesuny na Hladnov. Z toho Palace je to trošku nešikovné,“ říká student.

Podobně hovoří další student Přírodovědecké fakulty Miroslav Pazlar. „Je mi to trochu líto, vařili tady dobře. Tady to tylo tak na půl cesty. Co se dá dělat. Snad tam budou vařit aspoň tak dobře jako tady,“ doufá.

Kampus Palace

Dnešní jídelnu čeká jiné využití. „Prostory patří Filozofické fakultě. Ta má s nimi velké plány při vybudování badatelny. Plus předpokládáme nějaké společenské prostory pro společenské aktivity. Ty prostory jsou krásné a jsme rádi, že je budeme moci využít jinak než jen v poledne na stravování studentů,“ věří rektor.

Přestavby by se mohla uskutečnit do dvou let. Provoz menzy v Reální ulici končí tento pátek. V kampusu Palace se mohou posluchači Ostravské univerzity stravovat od 6. března.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio