Měsíc po střelbě ve FNO: Ten pohled asi nikdy nezapomenu, říká zdravotní sestra

10. leden 2020 08:10

Dnes je to měsíc od střelby v ostravské fakultní nemocnici. Tehdejší útok 42letého muže nepřežilo sedm lidí. Vyšetřování tragédie potrvá ještě nejméně půl roku. Život v budově polikliniky už se vrátil do původních kolejí. Překlenout se hroznou událost snaží i tamní zdravotníci, kteří byli mezi prvními na místě neštěstí. Třeba zdravotní sestra, která pomáhala zachránit muže s prostřeleným hrudníkem. Ten vlastním tělem chránil dceru.

„Ten pohled asi nikdy nezapomenu, ale už je to dobré, dalo by se říct,“ říká 37 zdravotní sestra, která na místo tragédie přiběhla jako jedna z prvních. Jméno zveřejnit nechce. Říká, že už to celé chce uzavřít.

Ortopedie, kde pracuje, je na stejném patře s ambulancí traumatologie, kde muž zaútočil. Střelbu podle ní ale nebylo skoro slyšet. „Dole na očním se dělala rekonstrukce a pořád tam něco třískalo. Takže když jsme slyšeli to ‚pukání‘, vůbec nám nedošlo, že je to střelba. Pak začalo něco houkat,“ vzpomíná. Mysleli, že je to defibrilátor, který je právě před ambulancí traumatologie, a tak vyběhli na pomoc...

Čtěte také

První pomoc poskytla muži s prostřeleným hrudníkem. Ležel u výtahu. Snažila se mu zajistit žílu, podali mu kyslík a rychle ho s asi ještě třemi lidmi naložili na vozík a běželi s ním spojovací chodbou na urgentní příjem. „Pak jsme se dozvěděli – i od těch psychologů, co tam za námi byli, že to údajně byl ten táta,“ vypráví.

Jít další den do práce bylo hodně těžké, říká sestřička. Teď už je to lepší, hroznou událost už nějakým způsobem vstřebala. Ale vadí ji teď třeba filmy, ve kterých se střílí, a tak na kriminálky se už nedívá.

Ke střelbě v ostravské fakultní nemocnici došlo loni 10. prosince. Dvaačtyřicetiletý Ctirad V. tehdy z bezprostřední blízkosti střelbou do hlavy a hrudníku zabil sedm lidí a dva zranil. Z nemocnice před příjezdem policie utekl. Zásahová jednotka ho dopadla v Děhylově na Opavsku, těsně před zadržením se střelil do hlavy.

„Pro nás bylo podstatné, že ho dostali,“ dodává ještě na adresu střelce, jehož útok nepřežily tři ženy a čtyři muži.

Sbírka pro pozůstalé, kterou fakultní nemocnice zřídila, potrvá do konce března. Lidé mohou přispívat na transparentní bankovní účet 73030761/0710.

autor: iha
Spustit audio

Související