Města v kraji jdou na neplatiče nájemného různě

23. září 2011
Zprávy , Zprávy

Městům v Moravskoslezském kraji dochází trpělivost s neplatiči nájemného. Jednotlivým radnicím dluží i miliony korun a města tak vymýšlejí recept, jak se s nepřizpůsobivými občany vypořádat.

Vzít si do rukou smeták a navléct si oranžovou vestu - to budou nově muset udělat všichni nenapravitelní dlužníci a příjemci sociálních dávek v Bílovci.

„Při odpracování dvaceti hodin ve veřejné službě se jim navyšují sociální dávky asi o 1500 korun. Tyto peníze by následně mohli i využít ke splacení dluhu nebo k úhradě nájmu za byt. Neuzavřeme nájemní smlouvu, pokud se k tomuto nezaváží,“ říká starosta města Petr Klimek s tím, že jen za poslední měsíc tam město vystěhovávalo tři neplatiče.

Stejnou situaci řeší také v Příboře či v Odrách. Tam starostové vidí východisko ve vybudování nízkonákladových bytů. Oderští zastupitelé pro ně vybrali už tři možné lokality.

„První lokalita je u jeslí, druhá je rodinný domek, kde by město muselo přistoupit k nějaké dohodě a vykoupení a třetí lokalita je mezi Odrou – město získalo pozemek od Úřadu pro zastupování státu,“ potvrdil starosta Oder Pavel Matůšů.

Už osm milionů korun dluží neplatiči nájemného i radnici Moravské Ostravy a Přívozu. Jak říká mluvčí radnice Jana Pondělíčková, pokud lidé na výzvy opakovaně nereagují, na řadu přichází soudní vystěhování.

„Nejproblematičtěji se vymáhají pohledávky za nájemné včetně služeb spojené s bydlením starší deseti let, které máme ve výši 8,2 milionu korun. Pohledávky vymáháme vlastními silami, soudně a ve spolupráci se soudním exekutorem,“ dodává mluvčí.

Vybrané peníze by radnice mohly dát zpátky do obnovy bytového fondu a rychleji uvolněné byty by ocenili především ti, kteří na ně zatím čekají jen v pořadníku.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio