Města v kraji vítají rozhodnutí vlády o zákazu nových drog

2. březen 2011

Seznam zakázaných drog se rozroste o dalších více než třicet omamných látek. Rozhodl o tom dnes Nečasův kabinet. Města v česko-polském příhraničí to vítají.

Nedokonalé legislativy totiž obchodníci využili například v Českém Těšíně, kde otevřeli hned čtyři prodejny, ve kterých prodávají dosud nezakázané drogy.

Jeden z obchodů, kde se bez potíží dají koupit náhražky drog - třeba marihuany, je také na proslulé Stodolní ulici v Ostravě. Personál moc komunikativní není a slovo drogy v jejich slovníku nenajdete. Oficiálně tady prodávají sběratelské předměty.

Tento mladík ale otevřeně popisuje omamné účinky těchto sběratelských předmětů: „Radši kouřit tady tohleto, než se nechat zavřít. Někomu se po tom dobře řídí.“

Seznam drog se rozroste o 33 nových omamných látek. Vládou schválený návrh musí ještě odhlasovat poslanci. Rozhodnout by měli ještě v březnu.

Starosta Českého Těšína Vít Slováček věří, že to bude skutečně co nejdříve, v jeho městě totiž dosud s prodejnami marně bojují.

„Policie bude moct účinně zakročit, tento produkt bude moct vyloženě zakázat a dostat do kriminální roviny,“ říká starosta.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil upozorňuje, že látky, které se dosud v takzvaných Smile shopech prodávají, mohou být zdraví nebezpečné.

„Jedno z rizik je určitě to, že my nevíme, co všechno ty látky dokáží udělat. Víme, že v Evropě jsou už známa nějaká úmrtí, čili není to záležitost jen Polska a České republiky,“ dodává Vobořil.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu