Město Frenštát pod Radhoštěm ruší po azylové ubytovně i nízkoprahový klub pro děti a mládež

15. listopad 2023 12:17

Na konci června skončí bez náhrady nízkoprahový klub pro děti a mládež ve Frenštátě pod Radhoštěm. Vedení města chce s penězi za jeho provoz nakládat efektivněji. Podle provozovatele klubu, Armády spásy, tím děti a mladí dospělí ve Frenštátě přijdou o záchrannou síť při problémech v rodině nebo ve škole. Do klubu jich v desetitisícovém městě dochází osmdesát.

V nízkoprahovém klubu si teď děti hrají. Když ale řeší nějaký problém, vědí, že se mohou svěřit třeba Jiřímu Šmahlíkovi. „Třeba jsou tam náročné vztahy s otcem, s matkou, nebo v rámci školy. Společně hledáme možnosti, jak ty nepříznivé situace zvládnout,“ vysvětluje.

S dětmi z nízkoprahového klubu nemluvím, respektuji jejich anonymitu. Právě anonymizované výkazy činnosti ale vadí starostovi města Janu Rejmanovi (Piráti). „My vlastně nejsme schopni zjistit, pro které děti to je a jestli skutečně ty děti jsou,“ říká.

„Anonymní je ze zákona, to je nepodkročitelné. To je ta nízkoprahovost, že tady opravdu může přijít každý a bezpečně,“ reaguje ředitelka Armády spásy pro Frýdecko-Místecko Petra Morcinková.

Čtěte také

Starosta Jan Rejman je ve funkci od loňského roku a prosazuje efektivní hospodaření. „To není jen o tom, že někdo přijde s nataženou ruku a my mu ty peníze dáme. My se teď opíráme o to, že pokud ty peníze poskytujeme, tak chceme vidět hmatatelný výsledek. Když vezmeme sportovní kluby, oni musí doložit všechno do poslední koruny a doložit fakturací,“ dodává starosta.

Nízkoprahové centrum financuje ze čtvrtiny město a ze tří čtvrtin kraj. Náměstek moravskoslezského hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL) právo obcím řídit služby na svém území respektuje, ale rušení preventivních programů považuje za nešťastné. „Výsledky preventivní práce nejsou hned, ta je opravdu dlouhodobá. A v případě, že nebudu podporovat preventivní služby, může mi nastat takzvaný nárůst patologických jevů,“ varuje náměstek.

Rozhodnutí frenštátského zastupitelstva je jasné – v červnu příštího roku nízkoprahový klub skončí. A další zrušená sociální instituce je ubytovna pro lidi bez přístřeší. Tu město zavře už ke konci roku.

Spustit audio