Město Opava a husitská církev vyřešily spory o tamní loutkové divadlo

2. leden 2024 11:22

V Opavě se podařilo po mnoha letech vyřešit spor mezi městem a církví o budovu tamního loutkového divadla. To je zázemím amatérských spolků a pořádá se tam každoročně mnoho akcí. Kvůli restitučnímu sporu o vlastnictví je divadlo v havarijním stavu. Obě strany se už ale dohodly na podmínkách odkupu.

V loutkovém divadle nefunguje prakticky nic, všechno drží pohromadě tak trochu zázrakem. „Když se podíváte ke stropu, uvidíte praskliny. Dále rozvody, voda, elektřina, fasáda, prostě všechno,“ potvrdila už dříve Jana Vondálová z opavského Střediska volného času.

Čtěte také

Spor o divadlo se táhne už řadu let, kdy se do budovy vůbec neinvestovalo. Město prohrálo vleklý restituční soud, i když se našel dokument, že město od Československé církve husitské budovu v roce 1949 koupilo. Nepodařilo se ale prokázat, že za to i zaplatilo.

Teď už je ale konečně všechno urovnané. „Město odkoupí budovu divadla za 6,1 milionu korun. Smlouva se bude teprve podepisovat, protože my teď musíme nechat udělat znalecký posudek. Poté by se podepsala smlouva a převedly peníze,“ potvrdil opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Husitská církev opakovaně potvrdila, že jejím cílem je zachovat divadlo pro děti a veřejnost. Další peníze ale spolkne kompletní rekonstrukce. Zatím není jasné, kolik bude město stát. „Bude se tam muset nechat udělat projekt a zmapovat, co všechno tam není v pořádku, protože do budovy se dlouhodobě výrazně neinvestovalo – ta církev na to neměla peníze,“ dodává primátor s tím, že by ale v každém případě měla skončit obava o každou divadelní sezónu.

Církev si ponechá jen sousední bytový dům, ze kterého se bude muset odstěhovat část střediska volného času.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související