Meteorologové vyhlásili signál regulace pro Ostravsko-Karvinsko

21. prosinec 2011
Zprávy , Zprávy

Meteorologové kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám pozdě večer vyhlásili signál regulace. Výrazně se zhoršila kvalita ovzduší v oblasti Ostravsko-Karvinska. Průmyslové podniky musí omezit výrobu.

Nejhorší byla situace v Bohumíně, kde průměrná 24hodinová koncentrace polétavého prachu dosáhla 188 mikrogramů na metr krychlový, denní limit je přitom 50 mikrogramů.

Na základě schválených řádů musejí největší znečišťovatelé v regionu omezovat výrobu. Některé podniky ale mají uzavřené dobrovolné dohody a začaly tak dělat opatření pro snížení prašnosti už při signálu upozornění.

„Žádáme spoluobčany, kteří žijí a podnikají v této lokalitě, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Rovněž žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek, uvedl Marek Bruštík z Krajského úřadu v Ostravě.

Hlavně starší lidé, děti a nemocní lidé by měli omezit pobyty venku. Není vhodné venku sportovat, větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C.

Aktuální údaje o stavu ovzduší jsou na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz, popřípadě na telefonním čísle 596 900 265 nebo na teletextu České televize (str.180).

autor: tif
Spustit audio