Mimořádně šetrnou metodu operace páteře začali používat lékaři ostravské fakultní nemocnice

20. červenec 2021 07:50

Jako první v Moravskoslezském kraji odstraňují výhřez meziobratlové ploténky miniinvazivně, s pomocí nového speciálního endoskopu. Pacienti se po zákroku rychleji zotaví.

„Cítím se skvěle, poprvé jsem vstala, zašla si na toaletu, projít se,“ pochvaluje si Lenka Novotná, která už má zákrok za sebou. Poslední 4 týdny už jenom ležela. Začalo to jako blokáda zad, bolesti se ale postupně zhoršovaly.

Mladá žena už se těší, že se vrátí zpátky do života. „Bolesti nemám žádné a na zádech ani nic necítím. Snad to bude všechno v pohodě,“ doufá pacientka.

Její bolesti ukončili lékaři operací s pomocí nového speciálního endoskopu. Nemocnice ho koupila už loni, epidemie koronaviru ale plány lékařů zbrzdila.

„Kvůli koronavirové krizi jsme se nemohli pořádně naučit techniku, absolvovat kurzy, nemohli tady jezdit zahraniční lektoři. Celá operativa se tak vlastně posunula o rok,“ říká přednosta neurochirurgické kliniky Radim Lipina.

Výkon trvá zhruba hodinu, nevzniká žádná velká rána, stačí ani ne centimetrové naříznutí. S rehabilitací začínají pacienti hned druhý den po operaci a po zhruba třídenní hospitalizaci odcházejí domů.

Onemocnění páteře přibývá

Degenerativních onemocnění páteře přitom přibývá, nejčastější příčinou je sedavý způsob života.

„Samozřejmě tato metoda umožňuje po zvládnutí té základní techniky rozšířit indikace i na zúžení páteřního kanálu nebo respektive kombinace výhřezu a zúžení páteřního kanálu. A musíme si přiznat, že čistých výhřezů v populaci ubývá a přibývá právě těch stenóz a vyšších degenerativ těch meziobratlových plotének,“ říká neurochirurg Michael Mrůzek.

Lékaři předpokládají, že do konce letošního roku touto novou metodou odoperují okolo 50 pacientů.

Spustit audio

Související