Ministr Drobil nabízí firmám dobrovolné dohody o snižování emisí

20. září 2010

Ministr životního prostředí Pavel Drobil dnes v Ostravě řešil se zástupci průmyslových podniků otázku ovzduší. Zlepšit situaci v Moravskoslezském kraji mají pomoci čtyři miliardy korun z evropských fondů. O peníze z Operačního programu Životní prostředí mohou žádat firmy, ale i obce a města. Se zástupci podniků se také dohodl, že uzavřou i takzvané dobrovolné dohody.

Ovzduší trápí v Moravskoslezském kraji mnoho lidí. Pavel Drobil se dnes sešel s osmi zástupci největších znečišťovatelů, domluvili se na takzvané dobrovolné dohodě. Společnosti se zavázaly investovat do zlepšování životního prostředí nad rámec toho, co jim ukládá legislativa.

Řešili i čerpání peněz ze čtyřmiliardové dotace z evropských fondů. „Bavili jsme se o tom, jak velké bude kofinancování. Další z věcí, o které jsme se v rámci této výzvy bavili, je její kontinuálnost. To je další z velkých vnosů, které ministerstvo tady dává, protože vždy ta výzva byla dva tři měsíce a za tu dobu se vám nepodaří zpracovat kvalitní velký projekt. Tady mají všichni stejnou startovací pozici a věřím, že efekt bude pro region hmatatelný,“ říká Pavel Drobil.

Na stole už má ministr několik projektů. ArcelorMittal chce požádat o miliardu, celková investice by měla být ale čtyřiapůlkrát vyšší. „Nejvýznamnější z těch projektů jsou odprášení aglomerace, odléváren vysokých pecí, injektáž prachového uhlí do vysokých pecí a snížení emisí z nakládání se surovinami,“ popsal už dříve ředitel firmy pro životní prostředí Petr Baranek.

Žádosti o dotace je možné podávat až do konce května příštího roku. Škodlivin v ovzduší by mělo ubýt do dvou let.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu