Místo problematické hospody komunitní centrum. Havířov chce zlepšit situaci v Šumbarku

30. srpen 2013
zprávy

Lidé z havířovského Šumbarku se možná dočkají nového komunitního centra. Na místě problémové restaurace v Jarošově ulici by mělo vyrůst zařízení, které nabídne zábavu i poučení. Havířovská radnice chystá proměnu místa, kde se pravidelně museli zastavovat strážníci i policisté. Chce tam nabídnout obyvatelům poklidné místo k setkání.

„Křik je tam, bijou se tam,“ vzpomíná na rušné noci devětašedesátiletá Irena Džabáková. Mnozí obyvatelé Šumbarku navíc z problematické restaurace často zamířili rovnou na pohotovost.

„Večer je to tam otřesné. Bratr tam byl, byl napadnutý. Pořád se tam něco děje, nejvíc, když přicházejí dávky,“ říká Radim Sochorek.

Už několik týdnů může i se svými sousedy spát s otevřenými okny. Hluční hosté restaurace, kteří často končili s pěstmi nahoře, by se navíc už do problémové restaurace vrátit neměli. Havířovská radnice má s budovou velké plány.

„Ta situace nás netěší, proto hledáme cesty, jak toto místo zkulturnit. Nejpravděpodobnější variantou je vytvořit nějaké kulturně společenské zařízení, soustředit různé aktivity do jednoho místa,“ potvrzuje komunistický náměstek primátora Daniel Pawlas.

Komunitní centrum by tak v budoucnu mělo nabídnout přednášky, diskuze, koncerty nebo sportovní aktivity. Bývalá hospoda ale mohla sloužit také jako takzvaný sociální podnik, který by dal práci dlouhodobě nezaměstnaným nebo propuštěným vězňům.

Například v Rakousku tak vyklízejí pro město byty a renovují opotřebovaný nábytek a věci. V Havířově ale zatím podobné zařízení nevyroste.

„U nás narážíme na legislativní problematiku, protože nejsou zkušenosti se sociálním podnikem. Jedná se třeba o určité zakázky, které by se daly zadávat takovému podniku, ale náš zákon bohužel neumožňuje v tomto duchu pracovat,“ tvrdí Daniel Pawlas.

Hlavní problém je podle něj v dnešním nastavení výběrových řízení, kdy radnice nemohou upřednostnit žádného z uchazečů, i kdyby šlo o podnik, který pomáhá nezaměstnaným. O odkupu budovy bývalé restaurace chce mít havířovská radnice jasno nejpozději do konce roku.

autor: stj
Spustit audio