Mistr zvuku Aleš Huber byl už u téměř 9000 rozhlasových nahrávek

Mistr zvuku Aleš Huber, kterému budeme přát k narozeninám, má ještě pár let čas na padesátku. Přesně dva roky. Ale jeho stopa v ostravském rozhlase je už pořádně dlouhá, brázda hluboká. První nahrávky, pod kterými je podepsán, pocházejí z podzimu roku 1996.

Byl třeba u natáčení novoročního vydání pořadu nestora ostravského rádia, režiséra Aloise Kachla, Klevety kolem operety. Tento díl se vysílal počátkem roku 1997. Od té doby nasbíral osm a půl tisíce nahrávek, pod kterými je podepsán, pořadů slovních i hudebně-slovních.

V posledních letech zvláště spolupracoval s Janem Rokytou mladším, podílel se na festivalech Musica Pura i na cyklu živých koncertů ve studiu 1 Zpěvem k srdci. Spolu získali v loňském roce hlavní cenu slovenské Grand Prix Svetozára Stračinu za nahrávku Beskydského chameleona Mariana Friedla, také spolupracovníka ostravského studia.

Folklórní nahrávky jsou mimořádně náročné tím, že se nutně zaznamenávají najednou, bez možnosti dodatečných technických kouzel. Čím je těleso větší, tím je práce zvukového mistra ošemetnější.

Hudební redaktor Jan Rokyta a mistr zvuku Aleš Huber
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.