Moravskoslezská ČSSD vyzvala Mariana Kuśe k rezignaci

22. srpen 2005

Moravskoslezská ČSSD vyzvala člena svého vedení Mariana Kuśe, aby se vzdal svých funkcí. Je na seznamech StB a čelí podezření, že zfalšoval své lustrační osvědčení. Než obvinění vysvětlí, neměl by v ČSSD zastávat podle svých stranických kolegů žádné funkce.

Radiožurnál už před časem zjistil, že se Kuś pod krycím jménem Kuzmo před rokem 1989 infiltroval do církevního prostředí v Česku a Polsku. Rozvědka počítala dokonce s jeho vysazením ve Vatikánu v rámci tajné operace Vládce.

"Tajný spolupracovník Kuzmo je rozpracováván jako perspektivní typ k dlouhodobému vysazení do zahraničí po problematice Vládce. Jeho řízení směřuje k postupnému prohlubování kontaktů na katolický klér v Polsku," píše se v Kuśově svazku uloženém v archivu ministerstva vnitra. Během dvou let spolupráce s tajnou službou se rozrostl na více než 500 stran.

Kuś a lustrace (ilustr.obr.)

Samotnou ČSSD ale celá kauza nediskredituje, říká premiér Jiří Paroubek, který další členy strany ve vrcholných funkcích nehodlá kvůli jednomu případu znovu prověřovat: "To je zbytečné. Jestliže někdo předložil lustrační osvědčení, které je paděláno, tak to jde na jeho vrub, je to v podstatě podvod," uvedl předseda vlády.

autoři: mkp , vhá , hrb
Spustit audio

Více z pořadu