Moravskoslezské Ceny Jantar dostali Jaromír Nohavica nebo Pavla Gajdošíková

1. září 2021 06:20

Moravskoslezský kraj zná další držitele Ceny jantar, tedy nejlepší umělce v regionu za rok 2020. Letos rozdali organizátoři 12 skleněných sošek s jantarem, kvůli covidovým restrikcím ale chyběly divadelní kategorie. Pozlacené ceny si už tradičně odnesli držitelé cen za celoživotní výkon.

„Rozhlas je pro mě domov,“ říká Rudolf Bernatík, profesor hry na klavír, který se v rozhlase poprvé objevil v roce 1947. Nejvíc hrdý je ale na to, že stál u zrodu Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity. „Ještě v osmdesátých letech jsme o tom ani neuvažovali a najednou tady máme akademii pro umělce,“ dodává.

Čtěte také

Cenu za celoživotní přínos pak získala také scénografka Marta Roszkopfová. V oblasti výtvarného umění uspěl Jiří Surůvka a v literatuře pak básnířka Lenka Kuhar Daňhelová.

V rámci kategorie vážná hudba ocenili porotci nahrávky klarinetisty Karla Dohnala nebo komorního souboru Trio barokní hudby. V oblasti populární hudby si skleňenou sošku jako kapela roku odnesla frýdecko-místecká skupina Behind The Door.

Nejlepší moravskoslezskou písní za rok 2020 se stala skladba Prásknu bičem Jiřího Krhuta a Štěpána Kozuba. „Určitě bych si netroufl považovat se za zpěváka, to je mi trošku proti srsti. Spíš se snažím vyprávět příběhy, které Jirka tak krásně píše,“ říká Štěpán Kozub.

A muzikantské ocenění putovalo i jiné herečce, Pavle Gajdošíkové, která uspěla jako interpretka roku. „Obě dvě věci miluji stejně. Hudba je pro mne stejně velké naplnění jako divadlo a herectví,“ dodává Gajdošíková.

Interpretem roku je Jaromír Nohavica. „Díky, mami a tati, že jste mě přivedli na tento svět. A tady do tohoto města a do tohoto kraje,“ řekl na pódiu při přebírání ceny.

Bez divadla

Letos se ale ceny Jantar neudělovaly v divadelních kategoriích. „Premiér nebylo tolik, aby z těch nominací měli i umělci dobrý pocit,“ vysvětlil za organizátory Aleš Honus. Příští rok tak budou porotci hodnotit jevištní výkony za dva roky.

Letos alespoň udělili mimořádné ceny za online a streamovací aktivity, a to Divadlu Mír a Komorní scéně Aréna.

Laureáti Cen Jantar 2020:

Cena za celoživotní dílo
Rudolf Bernatík a Marta Roszkopfová

Populární hudba – Interpret roku
Jaromír Nohavica

Populární hudba – Interpretka roku
Pavla Gajdošíková

Populární hudba – Kapela roku
Behind the Door

Populární hudba – Píseň roku
Prásknu bičem (Jiří Krhut a Štěpán Kozub

Vážná hudba – Instrumentalista roku
Karel Dohnal

Vážná hudba – Hudební těleso roku
Trio barokní hudby

Divadlo on-line
Komorní scéna Aréna a Divadlo Mír

Literatura
Lenka Kuhar Daňhelová

Výtvarné umění
Jiří Surůvka

autoři: Silvie Mikulcová , tif
Spustit audio